torstai 30. toukokuuta 2013
Markkinointi, tuo jokaisesta tuutista painostava ihmiskunnan vitsaus. Tarpeeksi usein toistettuna se saa potentiaalisen ostajan lähes hermostumisen partaalle, kunnes livahtaa salavihkaa alintajuntaan ja sieltä käsin vaikuttamaan tarpeiden kautta ostopäätöksiin. Vuosikymmenten takaiset vanhat mainokset taasen tuovat mieleen lämminhenkisiä muistoja lapsuudesta, nuoruudesta, tai siitä ajasta kun 'kaikki oli paremmin'. 
Toden totta! Konkurssiin menneiden kauppojen hyllyiltä huvenneiden tuotteiden ahdistelevat mainokset ovat muuttuneet ajan myötä virvoittaviksi pisaroiksi menneestä maailmasta, jonka aika on jo hyvä tovi sitten kullannut harmonisiksi ja hurmiollisiksi hetkiksi. Eiköhän siis katsasteta lyhyt läpileikkaus eilisen mainoksista, seuratkaa:


Tämä tuote itsessään, logosta puhumattakaan, ei ole juuri muuttunut. Paketin tunnistaa jokainen sieltä keittiön kaapista.  
'Sunnuntai, uusi sopivan karkea vehnäjauho. Se näyttää niin kuohkealta ja hyvin hyvin kohonneelta - Minä leivoin siitä uudesta vehnäjauhosta, SUNNUNTAI kutsuvehnäksestä.  Se on ihanaa jauhoa. Paketissa sanotaan, että se on leivontakarkeaa. Se on selvästi karkeampaa kuin tavallinen puolikarkea. Siitä on mukava leipoa ja tulee kaunista pullaa. Kakkuunkin se sopiii oikein hyvin. Maistapas! - Onpa tosiaan hyvää.'


'Nyt tehdään tosi hyvä maitokaakao 7 sekunnissa. Paras osa maidosta laatukaako ja sokeri valmiina. 
Joka purkissa kolme litraa, vain markan verran litralta. Makao-purkin osaa lapsikin avata. - Vain kevyt nosto repäisynauhasta. Mukana muovikansi.'


Siro ja Irma ovat jääneet vuosien ja markkinatalouden jalkoihin, kun taas iki-mauttomat Muro ja Marie -keksit löytyvät edelleen jokaisen lähikaupan lähihyllyltä.  
'Tule meille kahville, ostin juuri hangon keksejä. Hangon keksit piristävät mukavasti iltapäivän kahvituokion. Niissä on aina valinnan varaa - monenmoista uunituoretta makua. Ostakaa tekin. Nyt ne maistuvat...'


Tässä mainoksessa on ylenpalttisen positiivinen lataus, ottaen huomioon että muutamaa vuosikymmentä myöhemmin koko E-liike jäi muuttuvan maailman jalkoihin surullisin seurauksin.
'Viennin ja kasvavan kotimaisen kysynnän ansiosta valmistusmäärät ovat suurentuneet ja hinnat täten saatu kuluttajalle erittäin edullisiksi. Herkulliset keksit eivät enää ole ylellisyyttä arkisessakaan kahvipöydässä. Valikoimat ovat runsaat: uusia keksilaatuja syntyy kuluttajien toivomuksesta makusuuntien kehittyessä.'


'Osaatteko Te lähestyä juustoa oikein - kaikilla viidellä aistillanne? Katselkaa juustoa tarkoin, koetelkaa sitä, haistakaa sitä, maistakaa sitä palanen kitalakeanne vasten ja - kuunnelkaa sitä. Sillä on valtavasti hauskoja, vanhoja tarinoita kerrottavana. Juusto on seuraruokaa, hyvien ystävä herkku, koko perheen yhdysside. Juusto on iloinen arkipäivä, onnistunut vierasvara, mainio juhlaruoka. Se on herkkujen herkku.' 
Kuvassa juustoseurue: Turunmaa, Emmental, Kesti ja Hovi, jotka kaikki ovat yhtä lukuunottamatta edelleen vähittäiskauppojen valikoimissa ja löydät ne tänä globaalina aikakautena vaikka Kyproslaisen kyläkaupan kylmätiskistä. Hienoa.


'Orlon neulepuserot- viehättävin syysasunne. Teroma oy:n ilmavan kevyestä Orlon Chunkystä valmistama "Merano"-pusero soveltuu erinomaisesti tyttären reippaaksi kouluasuksi sekä lämpöiseksi, viileän vuodenajan pukimeksi äidile. Tässä tyylikkäässä mallissa on klassillinen kohotyyppinen kaulus ja edustan somisteena pienoisnapit. Puseron neulos on hillitysti kohopintaista. 
Parempia tuotteita lisääntyvää hyvinvointia varten - kemian avulla.' 
Tämän keinokuituisen pukimen viimeinen mainoslause ei nykyään keräisi kovin suuria meriittejä luomua hamuilevassa ostajakunnassa, vaikka vastaavanlaista vaatetta myydän yhä joka vaateliikkeen syyssesongissa, tosin kaunistelluin ja tähän aikaan sopivin sloganein.


'Takuutodisteella varustettu deodorant. Stopette antaa verrattoman ihnana puhtauden - se ei aiheuta punoitusta, kutinaa eikä ärsytystä. Stopette on kaikille sopiva nykyaikainen deodorant. Lukekaa takuutodiste, joka seuraa jokaista pakkausta. (Suuri roll-on pullo 3:90, Täyte: 3:-'
Todellista kierrätystä! Ei muuta kuin puteli mukaan ja Sokokselle pyytämään myyjää täyttämään.


Kuten tänäkin päivänä: kilpailu eri brändien kesken oli kovaa. Se myös näkyi, ja näkyy edelleen kuluttajien selkänahkoja sivaltavassa markkinoinnin säilässä.


Vaan tämä keksintö se on porskuttanut läpi vuosisatojen ilman tyyliteltyjä mainoksiakin.
'Sellainen on PRIMA-BALLERINA. Siinä kiikkuu tyytyväinen mietiskelijä. Tämä keinu ei tiedä, että kiirettä onkaan - aikakin on sille vain keinahduksia. Siksi se saa Teidätkin unohtamaan kiireen. Istukaa  PRIMA-BALLERINAAN harmeinenne. Hiljalleen - noin - näin - noin - näin se rentouttaa Teidät. Huomaatte ajattelevanne vain hyviä asioita. PRIMA-BALLERINAN tapaatte ASKOSTA - se on siellä teitä varten. Älkää antako sen odottaa kauan.'
Keinuja on ollut läpi ihmiskunnan historian ja vielä nykyäänkin niiden rentouttavaa vaikutusta arvostetaan, koska sen hiljainen, rytmillinen liike palauttaa ihmisen alkujuurilleen luoden luontaisen rauhoittavuuden ja hyvinvoinnin tunteen.


'Terylene tuo muotia - Terylene kuo muotia. Terylene pukee yhä useampia. Muodin hurmaava maailma avautuu uuden Terylenen ympärillä yhtä kauniina kuin käytännöllisenä. Ja jälleen Terylene tarjoaa teille uutta - uusia värejä, uusia malleja, uusia kuoseja. Mannermainen Terylene muoti on Teillekkin helppo tie huolettomaan, tyylikkään huoliteltuun pukeutumiseen.'
Kenellekkään ei varmaan jäänyt epäselväksi tätä mainosta lukiessa että mikä tuoteperhe on kyseessä, sillä sen verran monta kertaa Terylene mainitaan. No, enää ei kansakunta kaipaa Teryleeniä, paitsi korkeintaan nostalgisissa muistelmissaan.


'Lahden Sinisen kevyt täyteläinen olutmaku on jokaisen mieluinen ruoka- ja seurustelujuoma. Yhä useammat toteavatkin: Ei oo parempaa kuin Lahden. 
Koreittain kotiin Helsingissä - Muualla ALKOsta.'
Aah...! Tässä mainoksessa silmä lepää. Kuva on on kontrasteineen ja syvyysasetelmineen tyylillisesti ajatonta huippuluokkaa. Mallasjuoma osakeyhtiön 'Sininen' ja 'Erikoinen' ovat elämään jääneine mainoslauseineen Suomen kansalle yhä rakkaita. Valitettavasti nämäkin legendat kuolivat panimon yhdistyessä Hartwallin kanssa, vaikkakin 'sininen' herätettiin henkiin, mutta ei enää omana itsenään. Tälläkään kertaa suuri ei ollut kaunista.

Yhtä kaikki. On mielenkiintoista huomata millaisella kiihtyvällä ja ehkä jopa pelottavallakin vauhdilla maailmaa muuttu. Näissä mainoksissa on silti vielä jotain pyhää.
Pois ovat jääneet kohteliaisuudet ja teitittely isolla Teellä, sillä nyt kuluttajaa pannaan halvalla kaiken muun paitsi hintojen osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti